A clever renovation transforms an irregularly shaped dwelling in Trequanda, Italy, into a tiny retreat that’s bursting with character.

The architects regularized the asymmetry of the longitudinal walls with two lateral built-in benches, which accommodate the spatial discrepancies with their extensions.

In the small, medieval village of Trequanda in Tuscany, Italy, Casa Effegi is an old stone building that was restored and transformed into a cozy, 367-square-foot countryside retreat. Mantua–based Archiplan Studio conducted the renovation, reconfiguring the floor plan and outdoor areas, employing a deck and built-in benches to connect the interior and exterior spaces while maximizing functionality.

Casa Effegi is located at the border of the Tuscan village of Trequanda, tucked between the town center and the surrounding hilly, rural landscape.

Casa Effegi is located at the border of the Tuscan village of Trequanda, tucked between the town center and the surrounding hilly, rural landscape.

Photo by Davide Galli

Photo: Davide Galli

The height difference between the entrance at the ground level and the internal courtyard presented architects Diego Cisi and Stefano Gorni Silvestrini of Archiplan Studio with the opportunity to create a wooden deck outdoors.

The height difference between the entrance at the ground level and the internal courtyard presented architects Diego Cisi and Stefano Gorni Silvestrini of Archiplan Studio with the opportunity to create a wooden deck outdoors. 

Photo by Davide Galli

See the full story on Dwell.com: An Old Stone Building in Tuscany Becomes a Modern Hideaway
Related stories:

©




Related Post: