True to its name, Perch Haus by M Gooden Design claims a lofty spot overlooking White Rock Lake in Dallas, Texas.

Along the front of the home, tiered landscape sections are bordered by panels of COR-TEN steel, with a central walkway and staircase leading up to the main entrance. The glassy front facade provides multiple vantage points for enjoying views of the active neighborhood.

Located a few miles northeast of downtown Dallas, White Rock Lake is a 1,000-plus-acre oasis for lovers of sailing and rowing, as well as those who enjoy the area’s many green spaces and multi-use paths. It’s no surprise, then, that residents of the surrounding neighborhoods gravitate toward home designs that prioritize views of the lively landscape. One such property, designed by the local firm M Gooden Design and completed in 2017, stands out for its glassy front facade that allows the homeowners to look out from an elevated position above the adjacent park. 

Designed by Dallas-based M Gooden Design, Perch Haus features a cantilevered second story that offers views of cycling paths and a large park along White Rock Lake. Floor-to-ceiling windows span the width of a sunny reading area, which faces southeast and basks in natural light throughout the day.

Designed by Dallas-based M Gooden Design, Perch Haus features a cantilevered second story that offers views of cycling paths and a large park along White Rock Lake. Floor-to-ceiling windows span the width of a sunny reading area, which faces southeast and basks in natural light throughout the day.

Photo by Wade Griffith

“The neighborhood is eclectic, with quite a few modern houses but also little bungalows,” says Michael Gooden, founding principal of M Gooden Design. “It’s an area that is transitioning and becoming more architecture forward, with people trying to take advantage of indoor-outdoor living. [Residents] can step right outside and get on the trail. A lot of people are drawn to that.”

Although the home is sited in a coveted location, the site had its challenges—primarily the small size and considerable slope. “It’s a tiny lot, probably 7,000 square feet, and it’s wedge shaped with an alleyway along the back,” says Gooden. “Between the alley and the street, there’s a 12- or 13-foot difference in elevation.” With the homeowners desiring a rear garage, the firm decided to build the home along a graded perch in order to create a single-level ground floor and maximize views from the interior. 

Opposite the second-floor reading area, a home office benefits from the home’s most commanding view. Visibility is maximized by a sleek open corner—which uses butt glazed glass that joins each window pane with weather-sealed silicone instead of a bulkier metal frame.

Opposite the second-floor reading area, a home office benefits from the home’s most commanding view. Visibility is maximized by a sleek open corner—which uses butt-glazed glass that joins each window pane with weather-sealed silicone instead of a bulkier metal frame.

Photo by Wade Griffith

A central hallway runs through the second story to heighten the experience of entering the reading room and revealing the dramatic glass wall.

A central hallway runs through the second story to heighten the experience of entering the reading room and revealing the dramatic glass wall.

Photo by Wade Griffith

See the full story on Dwell.com: An Indulgent Fenestration Design Rewards This Modern Dallas Home With Views of a Lush Park
Related stories:

©











Loading...