In a suburb of Melbourne, Australia, a pavilion addition ties into the existing home’s midcentury roots and connects to the nearby parkland.

Australian studio AM Architecture has transformed a midcentury modern home in the Melbourne suburb of Camberwell into a 5,920-square-foot residence that celebrates space, light, and native materials. 

Insulated glass was used for the floor to ceiling windows.

Insulated glass was used for the floor-to-ceiling windows.

Courtesy of Dianna Snape

The original residence had its living areas located on the rendered precast first floor, which sits atop a base of external clinker brick planes.

The existing building was rendered precast at the first floor, seated on clinker bricks.

Courtesy of Dianna Snape

Sited on a challenging, L-shaped plot, the home’s brief called for improved zoning, more space for a large family, a stronger connection to the outdoors, and better views of the nearby parkland. 

Timber posts, which support a timber lined canopy overhead, were used as the boundaries of the pavilion structure.

Timber posts, which support a timber-lined canopy overhead, serve as the boundaries of the pavilion structure. 

Courtesy of Dianna Snape

Drawing on aspects of the existing architecture, AM Architecture added a new pavilion, nestling it between two tall trees on the site so that its 16-foot-high ceilings open to accommodate leafy perspectives of the park. 

Shop the Look

Hans Wegner CH28T Sawhorse Chair

True to its roots, CH28T will be re-launched in a pure wood, un-upholstered combination of two contrasting woods. According to Knud Erik Hansen, Managing Director of Carl Hansen & Son, this new combination is a respectful update and a tribute to the spirit of Hans J. Wegner. Photo courtesy of Danish Design Store

Muuto E27 Pendant Light

“The simplicity of the naked bulb is hard to compete with,” says Swedish designer Mattias Ståhlbom of his E27 Pendant (2008). Ståhlbom has distilled the idea of a pendant to its essence: just a socket, bulb and cord. The name of this pendant comes from the 27mm Edison screw base (or E27) developed by Thomas Edison for the incandescent light bulb. Made of indelible silicone, the socket won’t retain heat and resists fading over time. The E27 can be hung singly, in pairs, in a row or in a cluster. Requires hardwired installation. Bulb (included): incandescent G40/40W. UL Listed. Made in China. Photo courtesy of Design Within Reach

Hans J. Wegner CH338 Oiled Oak Extension Dining Table

Generally regarded as the “chair-maker of chair-makers,” Hans J. Wegner designed more than 500 chairs over the course of his prolific career, in addition to other memorable pieces such as cabinets, desks and tables. Almost all of the world’s major design museums – from MoMA in New York to Die Neue Sammlung in Munich – feature his furniture in their collections. One of the few oval wooden tables designed by Wegner, the CH338 Oiled Oak Table (1960) not only serves well for everyday use but also rises to the occasion for festivities involving extra guests. It can be expanded with up to two additional leaves (sold separately), with wooden rails on its underside that house extra legs and hardware to support the leaves when inserted. Yet another product of Wegner’s deep respect for wood and its natural characteristics, this handcrafted oil-finished dining table brings an organic softness to the room. Made in Denmark. Photo courtesy of Design Within Reach

Mattiazzi Osso Chair

The Osso is a fun, playful, and beautiful chair designed by Ronan and Erwan Bouroullec for Italian brand Mattiazzi. Composed of locally harvested, chemical-free wood panels, the chair is fabricated with high-tech modeling equipment that runs on solar power. The designers say that it’s the “sensuality of the wood” that makes the object. The Osso Chair is available in a variety of colors: black, blue, green, dark gray, pink, white, natural ash, natural maple, and natural oak.

Marset FollowMe Portable Table Lamp

No electricity? Too windy for candles? Then the Marset FollowMe Portable Table Lamp is just the petite, portable and rechargeable lamp you need. Charge up via the USB port, set the dimmer level and grab FollowMe by its smooth oak handle to take it virtually anywhere. The shade tilts for just the right level of direct or diffused LED light.



De La Espada 007 Atlantico Tall Chest

The 007 Atlantico Tall Chest has slender legs elegantly lifting the robust body away from the floor. Functional rectilinear handles stretch the full width of each drawer. Available in American Black Walnut or American White Oak finished with a Danish oil or white oil. Each component of this tall chest of drawers is meticulously crafted. The cabinet top, base and side panels are made from solid planks of oak or walnut. The rear panel is plywood with a matching veneer on both sides and is slotted into the rebated frame for a seamless connection. The cabinet leg structure is solid oak or walnut, joined using mortise and tenon joints. The drawer fronts and handles are solid oak or walnut attached to American Basswood drawer sides using dovetail joinery. The base panel of the drawers is made from plywood with a matching veneer and is slotted into rebates in the drawer sides for a seamless connection. The drawers have an internal depth of 5.2″. Hidden metal runners on the underside of the drawers have a sprung “pull back” action.

The interiors were reworked into a split-level open-plan living space that evokes a feeling of being standing on top of the fence, and being totally connected with the park.

The interiors were reworked into a split-level, open-plan living space that helps the residents feel connected to the park.

Courtesy of Dianna Snape

“The addition changes the organization of the existing home by creating a new center with a dramatic connection to its natural surrounds,” says AM Architecture director Andrew Mellios. 

The timber used for the addition comes from sustainable, natural plantation oak.

The timber used for the addition comes from sustainable, natural plantation oak.

Courtesy of Dianna Snape

Within this pavilion are a new living area, master bedroom, and basement cellar, which connect to new outdoor entertaining areas and a swimming pool.  

The private areas are separated, but visually connected to the new living area.

The private areas are separated but visually connected to the new living area.

Courtesy of Dianna Snape

“The rhythm of these posts creates a tactility and depth to the edges of the space, modulating the hardness of the glass surface. The external clinker brick planes reappear to bookend the new interior, suggesting that the living areas are an external space,” says Mellios.  

Elegant ceramic pendant lamps are draped on each post.

Elegant ceramic pendant lamps are draped on each post.

Courtesy of Dianna Snape

The entryway was relocated from the first floor to the new center within the pavilion addition. This entrance now leads to clearly zoned functional areas, which include living and outdoor spaces, and separate wings for the parents, children, and guests. 

Exposed clinker brick and steel bracing convey the pragmatism of Australian, midcentury design.

Exposed clinker brick-and-steel bracing convey the pragmatism of Australian midcentury design.

Courtesy of Dianna Snape

A dramatic fireplace enhances the verticality of the design, as well as the surrounding trees. 

Venetian blinds were installed on the exterior of the windows to mitigate heat.

Venetian blinds were installed on the exterior of the windows to mitigate heat. 

Courtesy of Dianna Snape

Midcentury-influenced furniture and decor give the interiors a pure and contemporary aesthetic that’s in sync with the home’s heritage and natural environment. 

Project Credits: 

Architecture, lighting, interior and cabinetry design: AM Architecture 

Builder: Domain Builders 

Structural engineering: Andrew Beattie 

Cabinetry fabrication and installation: INSET 

Photography: Dianna Snape  

Where to Stay in Melbourne

©









Govoyagin Many GEOs


Loading...
Zaful WW