This AIA award–winning home emphasizes purity of materials, a simple palette, and remarkable indoor/outdoor spaces.

The cozy family room occupies a corner opposite from the courtyard. A full-height window and built-in bookcase flank a multisided fireplace.

One of Seattle’s newest listings feels more like a woodsy retreat than an urban dwelling. Located on the fringe of Washington Park Arboretum in the Madison Valley neighborhood, the timber-clad structure was designed by mwworks—a local firm known for their serene designs that embrace the landscape. Completed in 2013, the home was designed in collaboration with the owners, who desired a peaceful ambiance and an indoor/outdoor lifestyle reminiscent of their former property in rural Washington.

The Helen Street Residence by mwworks is set on a corner lot northeast of downtown Seattle. The home’s glass-enclosed main level is topped by a wood-clad roof plane and second-floor volume.

The Helen Street Residence by mwworks is set on a corner lot northeast of downtown Seattle. The home’s glass-enclosed main level is topped by a wood-clad roof plane and second-floor volume.

Photo by Andrew Pogue

A walkway leads from a street-facing gate through a Zen garden and central courtyard to the home’s front door. To the right, a small garden shed is clad in reclaimed timbers, stacked and blackened, while the overhang is clad in naturally weathered cedar.

A walkway leads from a street-facing gate through a Zen garden and central courtyard to the home’s front door. To the right, a small garden shed is clad in reclaimed timbers, stacked and blackened, while the overhang is clad in naturally weathered cedar.

Photo by Andrew Pogue

Working with the homeowners, whose company also managed and built the home, the architects landed on a tranquil home built around a central courtyard. Sliding glass doors seamlessly connect a corner of the courtyard to the interior, where concrete floors and warm wood tones run throughout the main level. An open floor plan connects the kitchen, dining area, and living room, and numerous full-height windows illuminate the space. The elegant design received a Merit Award from the American Institute of Architects (AIA) in 2014.

A deck fills the central courtyard, which also features a timber-clad outdoor fireplace and a bespoke rain catcher. Sliding glass doors seamlessly connect the interior with the outdoors.

A deck fills the central courtyard, which also features a timber-clad outdoor fireplace and a bespoke rain catcher. Sliding glass doors seamlessly connect the interior with the outdoors.

Photo by Andrew Pogue

See the full story on Dwell.com: A Serene Seattle Home Focused Around a Zen Garden Asks $2.4M
Related stories:

©











Loading...