In Portland, Oregon, an eco-friendly home boasts sustainable design and vibrant pops of color.

A floor-to-ceiling sliding door offers direct access to the patio and yard. A yellow custom-built reading nook packs a playful punch of bold color, and certainly brightens up the gray days that the Pacific Northwest is known for.

When clients approached Portland–based In Situ Architecture to construct a new dwelling for their small family, they had several requests. Not only were they looking to build a property with enough space to accommodate frequent visits from in-laws, they were also looking to create an eco-friendly, non-toxic home that would be extremely energy efficient.

The home is a unique response to a standard 50’ x 100’ infill lot. Rather than a typical full-width house with a front and backyard, the architects have designed a long and narrow floor plan to create a sunny south façade. The house presents its very narrow end with a cantilevered balcony and front porch to the street, allowing it to visually recede. The long, built-in planter separates the porch from the street and creates an additional layer of privacy.  Built Photo
The material palette is simple and designed to age gracefully, featuring stained cedar siding and bright interiors with exposed ceiling structures and pops of primary colors throughout.

The material palette is simple and designed to age gracefully, featuring stained cedar siding and bright interiors with exposed ceiling structures and pops of primary colors throughout. 



Built Photo

“Although certification wasn’t their initial goal, Passivhaus provided the perfect benchmark to ensure that the home would satisfy expectations,” explains Jeff Stern, the principle of In Situ Architecture, a firm known for their energy-efficient systems. 

A floor-to-ceiling sliding door offers direct access to the patio and yard. A yellow custom-built reading nook packs a playful punch of bold color, and certainly brightens up the gray days that the Pacific Northwest is known for.

A floor-to-ceiling sliding door offers direct access to the patio and yard. A yellow custom-built reading nook packs a playful punch of bold color, and certainly brightens up the gray days that the Pacific Northwest is known for. 

Built Photo

See the full story on Dwell.com: A Bright Yellow Reading Nook Steals the Show in This Energy-Efficient Portland Abode

©