Een uitbouw kan dé perfecte oplossing zijn als je meer woonoppervlakte wilt, zonder dat je hoeft te verhuizen naar een nieuw huis. Sommigen kiezen ervoor om de uitbouw volledig in eigen handen te nemen en uit te voeren, maar vaak is het een beter idee om hulp in te schakelen van een architect. In plaats van een simpele uitbouw, waarbij je bijvoorbeeld een grotere woonkamer of keuken krijgt, kan een architect ervoor zorgen dat de uitbouw écht aansluiten op de woonwensen van jou en je gezin.

Om je een idee te geven wat er allemaal mogelijk is, hebben we een aantal hele mooie uitbouw inspiratie projecten voor je verzameld. Kijk snel verder en raak geïnspireerd van de mooie inspiratie voorbeelden, originele ideeën en handige tips!

1. Uitbouw met stalen balken en glas

Stalen balken lopen kriskras door het centrum van Repoussoir, een uitbouw project dat Con Form Architects in Londen heeft opgeleverd. De Londense studio kreeg de taak om meer licht in het Victoriaanse familiehuis te brengen. Om dit te doen, hebben de architecten de begane grond gerenoveerd en uitgebreid, waardoor een grote open ruimte is ontstaan die uitkomt op de tuin.

uitbouw met staal en glas

Voor het project zijn enkele van de oude buiten- en binnenmuren verwijderd, onder een bestaande steunbalk. Ter ondersteuning van de nieuwe open indeling is vervolgens een antracietgrijze staalconstructie aangebracht. Dubbelgevouwen glazen deuren en glazen ddaken zorgen ervoor dat er veel daglicht het huis binnenkomt.

Staalwerk is nodig om het bestaande gebouw en de nieuwe uitbreiding te ondersteunen. Typisch zijn deze stalen constructies met frames verborgen in muren, vloeren en plafonds, wat kan leiden tot onnodige constructie die licht, verbinding, openheid en budget kan belemmeren. In dit geval hebben ze geprobeerd om onnodig bouwweefsel te vermijden en het indrukwekkende staalwerk te benadrukken. Het strakke staalwerk helpt bovendien om de grens tussen binnen en buiten te vervagen.

uitbouw met staal en glas keuken

De nieuwe open ruimte wordt door de bewoners gebruikt als grote leefruimte, waarbij de keuken naar de voorkant van het pand is verplaatst, omlijst door een bestaande erker. In tegenstelling tot de gecompartimenteerde kamers van de oude indeling, stelt de nieuwe indeling het gezin in staat om het hele jaar door gemakkelijk gasten te ontvangen.

Een verandering in niveau van voor naar achter, samen met verschillende plafondhoogtes onder de steunpoten, daklichten en historische plafondhoogtes aan de voorkant, introduceren een verscheidenheid aan zones en lichtomstandigheden in deze open opstelling. Een extra set glazen harmonica deuren aan de andere kant van de patio omsluiten een extra kamer, die de eigenaren willen gebruiken om te fietsen.

uitbouw met staal en glas woonkamer harmonica deuren

2. Zij uitbouw met terras

De bewoners van dit jaren ’60 huis gelegen in Parijs, een jong stel met twee kinderen, voelden zich verkrampt in deze kleine ruimte en wilde de een uitbouw realiseren op de begane grond door alle leefruimtes te integreren, inclusief de woonkamer, eetkamer, keuken en sanitaire voorzieningen.

zij uitbouw met glazen schuifpui naar terras

De uitdaging voor de architecten van Benoit Rotteleur Architecte was om extra woonruimte te creëren met respect voor de stedenbouwkundige beperkingen zoals de continuïteit van de voorkant van het huis.

zij uitbouw met terras woonkamer

De woning is gelegen in een gebied met overstromingsgevaar. Daarom wordt het project behandeld als een bewoonde steiger. Deze steiger met een verhoging van 30cm boven de vloer bestaat uit twee delen, een overdekt als verlengstuk van de woning en een buitenruimte. Door deze samenstelling van de woonkamer in twee delen kan de overdekte ruimte tijdens de zonnige dagen worden uitgebreid naar het terras dankzij een grote glazen schuifpui.

zij uitbouw met terras

3. Uitbreiding uitbouw voor meer lichtinval

Deze Harvist Road woning is verbouwd door Rise Design Studio, met als doel om meer lichtinval te creëren en om de tuin met de woning te integreren.

De woning beslaat de begane grond van een Victoriaans terras met een uitbouw aan de achterkant en een ingewikkelde plattegrond die het natuurlijke licht verhinderde om de centrale woonruimtes te bereiken. Een kleine ruimte tussen de uitbouw en de grensmuur van de woning bleek ook overbodig.

uitbouw uitbreiding keuken naar tuin

Teruggewonnen bakstenen en een glazen dak zijn gebruikt om de bestaande uitbreiding en steeg te overbruggen, terwijl een handvol scheidingswanden is doorgebroken om een ​​open keuken te vormen.

Aan de voorzijde van deze kamer bevinden zich nu glazen panelen met een zwarte omlijsting die naar achteren kunnen worden geschoven om de bewoners gemakkelijk toegang te geven tot de patio en de tuin.

serre uitbouw woonkeuken

De slaapkamers zijn ook opgefleurd door de toevoeging van een glazen deur over de volledige hoogte en een enorm trapeziumvormig raam dat zich uitstrekt tot aan het dak.

Een paneel van slim glas – glas dat kan overschakelen van doorschijnend naar transparant wanneer spanning, licht of warmte wordt toegepast – is direct boven het bad in de badkamer van de flat geïnstalleerd, waardoor bewoners de mogelijkheid hebben om door te kijken naar een decoratieve lichtbron die wordt gecentreerd door een varenboom.

serre uitbouw eethoek

4. Trapvormige glazen uitbouw

Bureau de Change heeft een uitbouw en renovatie voltooid voor een Victoriaans rijtjeshuis in Zuid-Londen, waarbij ze hun karakteristieke vragende benadering hebben gebruikt om een ​​onconventionele opstelling van in elkaar grijpende geometrische glazen volumes te produceren die een reeks boeiende binnenruimtes onthullen.

trapvormige glazen uitbouw

De studio daagde standaardoplossingen uit voor planningsregels die een hoek van 45 graden bepalen tussen omringende eigendommen, in plaats daarvan het maximale bereik bereiken dat mogelijk is met puur rechtlijnige vormen die verspringend en getrapt op de grenzen zijn. Dit complexe ontwerp van onderling verbonden vormen ontleend aan de geometrie van het gebouw en de aangrenzende gebieden roept een bijna metabolistisch gevoel van kristallijne groei op – met volumes die in verschillende richtingen worden geëxtrudeerd, sommige onder het oorspronkelijke huis en andere die naar buiten toe uitbreiden.

De detaillering van deze structuur wordt gekenmerkt door een technisch complexe constructie van staalskeletbouw die doet denken aan de museumkast, die kwetsbaarheid combineert met stevigheid op een manier die een tegengif vormt voor de frameloze glasverlengingen van het afgelopen decennium. Katerina Dionysopoulou, mede-oprichter van Bureau de Change, legt uit: ‘Deze duidelijk kubistische glazen volumes worden gearticuleerd door hun gedurfde stalen frameconstructie, waarbij elke rand op een manier wordt uitgedrukt die verschuivende patronen van licht en ruimte creëert, en een paradoxaal gevoel van beide lichtzinnigheid. en degelijkheid omdat de volumes het gewicht van het oorspronkelijke huis dragen. ‘

trapvormige glazen uitbouw woonkamer

Het ritme en de logica van rechtlijnige compensatie wordt weerspiegeld in de rest van de plattegrond op de begane grond, met golvende niveaus die zorgvuldig zijn ontworpen om uitzichten te beheren en ruimtes af te bakenen. ‘Als we vanuit de keuken aan de voorkant door de ruimte naar beneden gaan, onthullen de uitzichten op de uitbouw zich door een ontdekkingsreis – een kenmerk van ons woonwerk’, beschrijft mede-oprichter Billy Mavropoulos. ‘We wilden niet de hele ruimte in één oogopslag onthullen, maar moedigden een langzaam en weloverwogen gebruik aan van de ruimte die verrassing, intimiteit en drama mogelijk maakt.’

trapvormige glazen uitbouw splitlevel woonkamer keuken

5. Verticale uitbouw over twee verdiepingen

Verheven structuren op het platteland van Italië vormden de inspiratie voor het ontwerp van deze bakstenen uitbouw die Dominic McKenzie Architects heeft toegevoegd aan een huis in Islington in Londen.

De verticale uitbouw is geïnspireerd op de torens die zijn gebouwd door concurrerende kooplieden in het Italiaanse heuveldorp San Gimignano. De nieuwe structuur vervangt een uitbreiding die in de jaren tachtig werd toegevoegd, maar die slecht geïsoleerd was en op onhandige wijze de enige badkamer van het huis bevatte.

verticale uitbouw over twee verdiepingen

De hoge volume herbergt drie verdiepingen met op de begane grond een dubbelhoge eetruimte afgewerkt met een mooie visgraat houten vloeren, die de traditionele vloerdelen die door de rest van het huis verschijnen, contrasteren.

Daglicht valt binnen door een 3,5 meter hoog raam, dat de vorm van een schuifraam weergeeft dat net boven op een deel van de oorspronkelijke achtergevel zit, terwijl zwarte houten openslaande deuren de bewoners toegang geven tot de tuin. Deze grote glazen elementen zorgen voor een speelse, onverwachte schaalverschuiving bij binnenkomst in de benedenverdieping en tuin.

verticale uitbouw stalen achterpui met glazen deuren en dak

De tuin is gedeeltelijk uitgegraven om plaats te maken voor een aaneenschakeling van met groen gevulde stenen terrassen die tot het niveau van de voormalige buitenruimte reiken. Het vormt een meer schilderachtige achtergrond voor de eetkamer, die vroeger uitkeek op een onooglijke afwateringsgeul.

verticale uitbouw grote hoge raam stalen kozijnen

6. Moderne uitbouw woonkeuken met veel glas

Een zeer geliefde tuin stond centraal in een ontwerp van deze zij- en achteruitbouw voor een Victoriaans tussenhuis in het Stroud Green Conservation Area van Haringey. Het project, voor een stel, zowel in vastgoedontwikkeling als een fervent tuinman, regelt een aaneenschakeling van woonruimtes rondom de tuin en een binnentuin die een constante verbinding geeft met groen op het krappe stedelijke terrein. Met eiken beklede balken die de breedte van de uitgestrekte keuken en eetkamer overspannen, zorgen voor een ritme dat het oog naar de tuin trekt, die toegankelijk is via glazen schuifdeuren. Het uitdrukken van deze structurele elementen biedt niet alleen cruciale extra plafondhoogte die bijdraagt ​​aan de vrijgevigheid van de ruimte binnen de extensie, maar werd ook fundamenteel voor het ontwerp van Amos Goldreich Architecture.

moderne uitbouw tuin veel glas

In een verenigend gebaar hebben de architecten eikenhouten bekleding gebruikt om naadloos uit te lopen in een grote erker die boven een visvijver uitsteekt, en omhoog in de putten van de frameloze dakramen die meer dan de helft van het dakoppervlak beslaan. De warmte van het hout wordt weerspiegeld in de neutrale tinten van het terrazzo dat het keukeneiland en de werkbladen eronder bedekt, en in de gedempte groene verf van kasten.

Een serre onder een volledig glazen dak trekt licht en groen naar het hart van het huis, waardoor de bewoners zelfs bij slecht weer omringd kunnen zijn door hun planten, en verbindt de nieuwe keuken en eetruimte met de studeerkamer en lounge aan de voorkant van het huis. Okerkleurige vloertegels trekken de toon van het eikenhout de ruimte in, terwijl glanzend witte wandtegels het natuurlijke licht weerkaatsen. Geautomatiseerde dakramen die de temperatuur van de binnenplaats regelen en een irrigatiesysteem dat in de tuin is geïnstalleerd, geven de bewoners gemoedsrust dat hun planten worden verzorgd tijdens hun vakantie of in hun tweede huis aan de kust.

moderne uitbouw glazen lichtstraat eethoek

Het was belangrijk dat de extensie niet aanvoelde als een add-on, maar in harmonie met het bestaande huis. Glazen draaideuren met zwarte frames in Crittall-stijl maken het mogelijk de serre te combineren of te scheiden in een ‘gebroken’ lay-out die flexibiliteit geeft aan het gebruik van de ruimte en zichtlijnen opent naar beide tuinen vanuit de hal, waar een nieuwe toilet en bijkeuken in de kelder bevinden.

moderne uitbouw woonkeuken met veel glas

7. Uitbouw voor een grote woonkeuken in rijtjeshuis

Fraher Architects heeft een rijtjeshuis in King’s Cross in Londen gerenoveerd, met een uitbouw aan de achterzijde, die bekleed is met geperforeerd zwart metaal en een metalen trap.

Door de introductie van een nieuwe trap die door het midden van het huis loopt, hebben de architecten een verbeterde verbinding en betere samenhang gecreëerd over alle verdiepingen van het gebouw. De klant vroeg hen om elk aspect van het bestaande gebouw opnieuw te bekijken om het meest efficiënte gebruik van de ruimte voor te stellen en tegelijkertijd een sterk gevoel van plaats te creëren binnen elk van de verdiepingen.

uitbouw rijtjeshuis metaal glas

De opdracht gaf de architecten de mogelijkheid om te kijken naar het verplaatsen van de trapkern om een ​​kenmerkend meubelstuk te worden dat door het midden van het gebouw loopt, waardoor er ruimte vrij komt binnen het plan om royale en dynamische woonruimtes te creëren.

Door de positie van de oorspronkelijke trap voelde de bestaande benedenverdieping zich los van de rest van de woonruimtes. De nieuwe trap, ingekapseld in dunne zwarte balken, biedt een speciale circulatieroute die uitzicht biedt over de verdiepingen en tussen verschillende niveaus.

uitbouw rijtjeshuis glazen lichtstraat keuken

De opnieuw ingerichte begane grond herbergt nu een keuken en eetkamer die zich uitstrekt naar de achtertuin. Ruimtes aan de voorkant van het gebouw die ooit kolengewelven bevatten, werden omgebouwd tot een doucheruimte en een bijkeuken.

uitbouw rijtjeshuis woonkeuken

8. Uitbouw met zwarte gevelbekleding

Charred House, een project door Rider Stirland Architects, is veel meer dan een eenvoudige uitbouw, het is volledig opnieuw geconfigureerd en gerenoveerde begane grond, met veranderingen die een enorm verschil maken voor de kwaliteit en het plezier van het leven in het huis. Interne ruimtes zijn nu met elkaar verbonden op een manier die beter past bij het moderne leven, en profiteren van een sterke verbinding met de achtertuin, via een erker en een glazen taatsdeur.

uitbouw zwarte gevelbekleding

De materiaalkeuzes zijn warm en tactiel om een ontspannen en comfortabele sfeer te creëren. Aan de buitenkant is de uitbouw zorgvuldig samengesteld, zodat het element met twee verdiepingen het natuurlijke ritme van het terras volgt, met metselwerk dat verwijst naar bestaande materialen, verkoold hout als welkom contrapunt en gouden flitsen die een vleugje persoonlijkheid toevoegen.

De verbinding met de tuin is nu onmiddellijk en heeft geleid dat het gezin meer tijd in de tuin doorbrengt – spelen, ontspannen en tuinieren. Binnenin is de dynamiek van het gezinsleven verbeterd door in dezelfde ruimte te kunnen koken, spelen en eten, met de flexibiliteit om de woonkamer naar wens af te scheiden. De thermische prestaties zijn aanzienlijk verbeterd, met name de studie op de eerste verdieping, die dankzij lockdown een belangrijke aanwinst werd.

uitbouw woonkeuken met eiland

Een zeer gewaardeerd onderdeel van het project is de erker bij het raam. De kamer die het dichtst bij de tuin lag was vroeger de bijkeuken, dus je keek alleen echt naar buiten tijdens het afwassen! Nu op de op maat gemaakte bank bij het raam voel je je alsof je midden tussen de bloemen zweeft. Het is heerlijk als het zonnig is, maar wat ze niet hadden verwacht, was hoe leuk het zou zijn tijdens een storm. Het is de perfecte plek om te zitten en de wind en regen tegen het glas te zien beuken. ‘S Nachts kunnen ze zelfs recht omhoog kijken en de lokale vleermuizen zien die heen en weer schieten om hun eten te vangen!

uitbouw strakke moderne erker raam

9. Zij uitbouw voor extra ruimte en licht in woonkamer met open keuken

Dit project door architectenbureau CAN laat zien wat een eenvoudige uitbouw kan betekenen voor een rijtjeshuis. Een nieuw glazen dak brengt licht diep in de woning. De vloer aan de achterkant van het huis werd verlaagd om extra plafondhoogte te bieden en een consistent niveau met de nieuwe patio. De grote taatsdeur biedt vrij uitzicht op de tuin en vergroot de ruimte visueel.

zij uitbouw extra ruimte licht woonkamer

De buitenkant wordt voorgesteld als drie volumes, elk gedefinieerd door een ander materiaal. De geschilderde baksteen van de eerste verdieping zit bovenop een gestreepte houten kubus met het kleinste volume gerealiseerd in geribbeld pleisterwerk. De vrolijke muur wordt gedefinieerd met witte mozaïektegels en een extra grote gegalvaniseerde regenpijp. De tegels lopen door naar binnen en definiëren een structurele kolom en de plantenplank die zich van voren naar achteren uitstrekt.

uitbouw grote glazen serre woonkamer

Het interieur maakt gebruik van een gepaarde materialenpakket; witgekalkte douglas fir schrijnwerkerij zit bovenop een naadloze harsvloer met een emaille splatterware werkblad en een volwand roze gordijn dat textuur aan de ruimte geeft. Het gebruik van douglasspar wordt voortgezet voor de structurele vinnen en raamopeningen in de zij uitbouw. De grote lichte woonkamer met open keuken is het nieuwe hart van het huis geworden voor de bewoners.

zij uitbouw serre woonkamer

10. Budgetvriendelijke uitbouw

Architectuurbureau Al-Jawad Pike gebruikte gepigmenteerd betonblok voor de buitenkant en het interieur van deze twee verdiepingen tellende budgetvriendelijke uitbouw van een Victoriaans huis in Zuid-Londen.

De indeling an het pand werd ernstig aangetast door de annexatie van de oorspronkelijke ingang van een naburig melkdepot – dit gebouw dat vervolgens eind jaren negentig werd gekocht door de architecten Ken Taylor en Julia Manheim en verbouwd tot een huis.

Het project omvatte de restauratie van de buitenkant in zijn oorspronkelijke staat, evenals de volledige herziening van het interieur om een ​​passende aankomstvolgorde en plattegrond te herstellen die een eigentijdse kijk op de typische Victoriaanse lay-out vertegenwoordigen.

budgetvriendelijke uitbouw

De opdracht was om het interieur leefbaarder en opener te maken, met een grote keuken die uitkomt op de tuin. Verschillende binnenmuren werden verwijderd om een ​​entreehal te creëren die directe toegang biedt tot een nieuwe trap en woonkamer, die nu naar beneden loopt naar de open keuken en eetkamer in de uitbouw.

Een bestaande smalle keukenuitbreiding werd verwijderd om plaats te maken voor de nieuwe uitbouw, die de volledige breedte van het huis overspant en voorzien is van openingen die het met de tuin verbinden.

budgetvriendelijke uitbouw meer licht ruimte

Een raam dat vanuit de woonkamer uitzicht geeft op de tuin, is uitgelijnd met een van de bestaande openingen aan de voorkant van het gebouw om een ​​ononderbroken zichtlijn door het huis te bieden.

Een beperkt budget voor de uitbouw was het resultaat van de uitgebreide werken die nodig waren voor de rest van het huis en brachten de studio ertoe om een ​​beperkt palet van robuuste en betaalbare materialen voor te stellen. De architecten kregen de goedkeuring van de plaatselijke planningscommissie om een ​​gepigmenteerd blokwerk als buitenafwerking te gebruiken, en het leek hen logisch om in het hele interieur van de uitbreiding hetzelfde materiaal te gebruiken.

budgetvriendelijke uitbouw keuken

Bekijk ook:
Uitbouw met een glazen tuinoverkapping
De verbouwing en uitbouw van deze mooie Victoriaanse woning heeft in totaal £200.000 gekost
Deze woning is heel stoer verbouwd met onder andere een inspirerende uitbouw
Thuiskantoor in uitbouw in de tuin
Moderne woonkeuken in uitbouw

Het bericht 10x Uitbouw inspiratie verscheen eerst op Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com.

©











Loading...